Φιλοσοφία

01-1Η ABADÁ-Capoeira έχει ως φιλοσοφία την ανάπτυξη του έργου της σε διάφορα επίπεδα. Επιδιώκει να βελτιώσει την τεχνική και τη θεωρία για τον capoeirista. Ανάγει την capoeira σε πολύτιμη παιδαγωγική πηγή, τόσο καλλιτεχνικά όσο και πολιτιστικά. Προάγει τον επαγγελματισμό στην capoeira που θα διασώσει την αξία του mestre της capoeira ως παραγωγός και πομπός πολιτισμού και εμπειριών.

Η ABADÁ-Capoeira επιδιώκει να συμβάλει στη διαμόρφωση ανθρωπίνων αξιών που βασίζονται στον σεβασμό την κοινωνικοποίηση και την ελευθερία. Μέσω της βραζιλιάνικης κουλτούρας και της ενίσχυσης της capoeira μπορεί να επιτευχθεί και η ανύψωση του χαρακτήρα του capoeirista της αυτοεκτίμησης και αξιοπρέπειάς του.

Για την ABADÁ-Capoeira η Capoeira είναι μια τέχνη παραδοσιακή αλλά και μελλοντική. Είναι η ζωντανή έκφραση της ελευθερίας ενός λαού, που πιστεύουμε ότι πρέπει να εφαρμόζεται με ευλάβεια και αξίζει τον σεβασμό και την προσοχή μας. Ο μετασχηματισμός της capoeira και η ταυτόχρονη διατήρηση των αξιών της είναι η δουλειά μας για την capoeira, με τον ίδιο τρόπο που ο χαμαιλέον μπορεί να αλλάζει τη μορφή του διατηρώντας την ουσία του.

Το group της ABADÁ – CAPOEIRA είναι ίσως ο μεγαλύτερος εκπρόσωπος της βραζιλιάνικης κουλτούρας τόσο στην ίδια τη χώρα αλλά κυρίως στο εξωτερικό. Είναι το μεγαλύτερο group Capoeira στον κόσμο, με σχολές σε 300 χώρες και πάνω από 40,000 μέλη.

 

Επίπεδα και εξέλιξη

Όπως όλες οι πολεμικές τέχνες έτσι κι εδώ υπάρχουν ζώνες, «cordas», που απονέμονται στους μαθητές και από το χρώμα τους διακρίνεται το επίπεδο του μαθητή. Η απονομή της ζώνης γίνεται μια φορά το χρόνο στη διάρκεια του «batizado e troca de cordas», όπου ο μαθητής λαμβάνει ανάλογα με την προσπάθεια του στη διάρκεια της χρονιάς τη ζώνη που ανταποκρίνεται στο επίπεδο του.

Η διαβάθμιση των ζωνών είναι:


 aba

  • Iniciante: άσπρη
  • Aluno: λευκή-κίτρινη, κίτρινη, κίτρινη-πορτοκαλί, πορτοκαλί, πορτοκαλί-μπλε
  • Graduado: μπλε, μπλε-πράσινη, πράσινη, πράσινη-μωβ
  • Instrutor: μωβ, μωβ-καφέ
  • Professor: καφέ, καφέ-κόκκινη
  • Mestrando: κόκκινη
  • Mestre: κόκκινη-λευκή
  • Grão mestre: λευκή

 

Mestres e Mestrandos da ABADÁ-Capoeira

Grão Mestre Camisa Roxa Grão Mestre Camisa Mestre Nagô Mestre Cobra Mestre Morcego
Mestre Charm Mestra Edna Lima Mestra Marcia “Cigarra” Mestre Canguru
Mestrando Duende Mestrando Peixe Cru Mestrando Pernilongo Mestrando Apache  Mestrando Paulino Velho
Mestrando Piriquito Verde Mestrando Montanha Mestrando Bode Mestrando Cascao  Mestrando Sabia
Mestrando Eberson Mestrando Tigre